• 18. században épült klasszicista stílusú étterem
    130 fő befogadására alkalmas 3 teremmel, valamint 30 ülőhelyes terasszal
  • Nyáron terasz, szabadtéri rendezvények a lombos fák alatt
  • Minden vasárnap svédasztalos ebéd
  • Céges és családi rendezvények lebonyolítása
  • Kitűnő magyaros és korszerű mediterrán konyha
Kiszombor, Szegedi u. 1. - Tel.: +36 62 296-017 - e-mail: info@ronaykuria.hu - Nyitva: H-P 10:00-16:00 óráig, V zárva
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (15 Votes)
Pin It

Április 15-étől újra indul a vasárnapi svédasztalos ebéd (2200 Ft)! Menüért kattintson ide!

TÉLI NYITVATARTÁS

H-P 10:00-16:00, Vasárnap zárva

A Rónay Kúria 2017. október elsejétől 2018. április elsejéig áttér a téli nyitvatartásra. Az étterem rendes nyitvatartási ideje hétfőtől szombatig 10-16-ig, vasárnap szünnap. A nyitvatartás a megrendelő kérésére a rendezvények alkalmával módosulhat.

A Rónay Kúria a makói térség egyik legszebb és legimponzánsabb helyreállított uradalmi épülete. A 18. században épült klasszicista stílusban. A Rónay család tulajdonába tartozott. 2006 óta étteremként funkcionál 130 fő befogadására alkalmas 3 teremmel, valamint 30 ülőhelyes terasszal rendelkezik. A késő klasszicista kúria az 1860-as években épült, timpanonnal, újólag terasszal kiegészülve. Eredeti pompájában áll a vendégek rendelkezésére. Alkalmas számos rendezvény lebonyolítására.

Az épület története

Az épületet 1835 körül építették, klasszicista stílusban. Tervezőjét nem ismerjük, Giba Antal Csanád vármegyei földmérő nem lehetett, mert abban az időben Csanád és Torontál vármegye két külön világot jelentett, és a Rónay család tagjai Torontál székhelyének,Nagybecskereknek tisztségviselői voltak. Ebben az időben ott működött a kitűnő felkészültségű földmérő, Szathmáry Sámuel, aki 1829-ben kilenc csatlakozó szelvényen készítette el a Maros vízrajzi térképét. Valószínűleg ő tervezhette a kiszombori klasszicista kúriákat és magtárakat. Az államosított kúriát 1955-ben az Áfész kapta meg, és vendéglőnek alakította át (Gólyafészek Vendéglő). A homlokzati ablakok és nyílások megmaradtak, az északi falon négy újat készítettek a vendéglői konyha kialakítása végett. A konyha utólagos hozzáépítés. A funkcióváltozás miatt a régi bejáratot beüvegezték. A homlokzati díszítések nemesen egyszerűek. Az alaprajzi elrendezésben nagy változás nem történt, csupán a kevésbé érzékeny északi részen helyeztek el néhány mellékhelyiséget és vizesblokkot. A kémények megmaradtak. Az óriási légterű tetőtér kétszintes, és a külső tér harmonikus arányaival összhangban áll. Eredetileg az árkádos keleti homlokzat boltívei nyitottak lehettek, mellvéddel ellátva, a középsőn lépcsőfeljáróval. Az épületnek ez a legarányosabban megtervezett része. A nyugati homlokzat középrizalitos, timpanonnal ellátva, itt a földszinti és emeleti ablakok ívesek. A vendéglői átalakítás ennek a frontnak az arányain is rontott. Az épület háromtraktusos alaprajzi elrendezése átgondolt szerkezetű, felépítése szimmetrikus és tisztán egyszerű. Az épületet 2006-ban felújították, ismét régi formáját mutatja, és vendéglőként funkcionál, Rónay kúria néven.

Pin It
Tagged Under

Kiszombor, Szegedi u. 1.
Tel.: +36 30 974-6969
e-mail: info@ronaykuria.hu